Alles over het Coronavirus

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op

Informatie

Wij van Standby thuiszorg vinden het van groot belang om u van juiste informatie te voorzien over het Coronavirus. Met deze pagina houden wij u op de hoogte van organisatorische en landelijke ontwikkelingen. Ook vindt u op deze pagina antwoorden op vragen die u wellicht heeft en waar u terecht kunt bij klachten en/of andere vragen.

Onze brancheorganisatie staat in nauw contact met het RIVM en houdt ons ook continu op de hoogte van de ontwikkelingen.

Livestream

Om vragen vanuit zorgverleners en cliënten te kunnen beantwoorden is er op 2 april 2020 een livestream gehouden. Tijdens deze livestream heeft Menny Landman (oprichter Standby thuiszorg) antwoord gegeven op actuele vragen en onderwerpen omtrent het Corona-virus. Onderstaand kunt u deze livestream op uw gemak terugkijken.

Thuiszorg

Ja, uw huisbezoek kan gewoon doorgaan. Wanneer een huisbezoek toch niet door kan gaan, nemen wij contact met u op.

Pas de standaard hygiënemaatregelen toe. Werk hierbij volgens de ‘veilige vijf’. Pas regelmatig en op de juiste momenten handhygiëne toe. Als u moet hoesten of niezen doe dit dan in uw elleboog, of in een papieren zakdoek.

Standby Thuiszorg sluit zich aan bij het landelijke beleid en daarom schudden zorgverleners tijdelijk geen handen meer. Daarbij benadrukken we dat het nog steeds belangrijk is om uw handen regelmatig goed te wassen.

Bij quarantaine is een besmetting mogelijk, maar heeft de cliënt (nog) geen ziekteverschijnselen. Iemand gaat in quarantaine tot de incubatietijd van 14 dagen is verlopen. De cliënt dient hierbij dagelijks de lichaamstemperatuur te meten. Werk volgens ‘de veilige vijf’.

Als een patiënt met COVID-19 in thuisisolatie zit en huisgenoten heeft, zijn er extra maatregelen om te voorkomen dat de huisgenoten ziek worden. Dit wordt bereikt door de zieke in een eigen ruimte te laten verblijven, veelal de slaapkamer, en de huisgenoten elders. De patiënt draagt een chirurgisch mondneusmasker wanneer deze de kamer verlaat en andere gemeenschappelijke ruimtes in de woning betreedt indien daar huisgenoten aanwezig zijn. Bij voorkeur is de patiënt echter niet in een gemeenschappelijke ruimte op het moment dat er huisgenoten aanwezig zijn.
Voor de thuiszorgmedewerker is er geen verschil in handelen bij thuisisolatie met of zonder huisgenoten. Pas de normale hygiëneregels toe en gebruik de genoemde persoonlijke beschermingsmiddelen zowel in de ruimtes waar de patiënt verblijft als waar de huisgenoten verblijven.

Pas de normale hygiëneregels toe, en draag daarbij persoonlijke beschermingsmiddelen. Het is belangrijk om deze op de juiste momenten en op de juiste manier aan en uit te trekken.

Draag een schort met lange mouwen, wegwerphandschoenen en een FFP1-masker. Ook bij het verlenen van directe zorg, dus langdurig (>15min) in nauw (<2m) contact, beschermt het dragen van deze beschermingsmiddelen. Vermijd direct contact met lichaamsvloeistoffen. Als een verpleegkundige ook handelingen uitvoert waarbij mogelijk veel en kleinere druppeltjes vrijkomen (=aerosolen) zoals bij uitzuigen van een trachea canule of andere handelingen rondom een trachea-canule of een cliënt die worden beademend, dan dient een FFP2-masker te worden gedragen.

Als de cliënt in quarantaine zit of als patiënt in thuisisolatie zit zonder huisgenoten, reinig dan huishoudelijk zoals in een normale situatie. Bij het reinigen worden zoveel virussen weggehaald dat de kans op besmetting heel klein wordt. Gebruik handschoenen en pas na uittrekken van de handschoenen handhygiëne toe.
Als de patiënt in thuisisolatie zit en er wel andere huisgenoten zijn, moeten na het bovenstaande ook de contactpunten, zoals deurkrukken en de toiletbediening, extra gereinigd worden met huishoudbleek (de gebruikelijke concentratie is 40.000 ppm parts per million   chloor in een fles). Maak hiervoor een verse oplossing in de verhouding van 250 ml bleekmiddel op 10 liter water. Alcohol met een minimale concentratie van 70% is ook effectief. Gebruik bij reiniging altijd wegwerphandschoenen en pas na de schoonmaak handhygiëne toe.

Algemeen

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door iemand zonder deze klachten een kleine rol te spelen. Het virus gaat van de een naar de ander door te hoesten of te niezen, via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij hoest en/of niest en hoe meer virus hij kan verspreiden. Als iemand nog niet ziek is en nog niet hoest of niest, zal hij daarom ook nog niet besmettelijk zijn voor anderen.

Probeer te voorkomen dat u virussen krijgt of aan anderen geeft:

  • Was je handen regelmatig met zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Bekijk de instructie

Mocht u zich zorgen maken over uw gezondheid in relatie tot het Coronavirus, kijk dan op de website van het RIVM of de GGD Hart van Brabant.

Ga bij gezondheidsklachten in relatie tot het Coronavirus NIET naar uw huisarts, huisartsenpost of Spoedeisende hulp toe, maar neem telefonisch contact op met uw huisarts of de GGD.

Nee, alleen bij hoge koorts of toenemende benauwdheid moet u contact opnemen met de huisarts.

  1. Zorg dat uw handen droog zijn. Vocht maakt het desinfecterende middel dunner. Daardoor werkt het veel minder.
  2. Neem zo veel handalcohol dat het kuiltje van uw hand vol is.
  3. Wrijf uw handen hier helemaal mee in. Ook uw duimen, vingertoppen, polsen en de huid tussen uw vingers.
  4. Blijf het middel uitwrijven tot alles is opgedroogd. Pas dan zijn de ziekteverwekkers gedood.

Was of ontsmet uw handen zoals in de figuur. Vergeet uw polsen niet!

Probeer zo veel mogelijk uw handen te reinigen met zeep. Hier is een handige poster voor opgesteld.

Bekijk de poster

Ja. Je kan haar bereiken via het e-mailadres [email protected] en via 088-0180200. Alles is bespreekbaar. 

Voel de vrijheid om laagdrempelig contact met ons op te nemen. De onderwerpen kunnen variëren van financiële onzekerheden tot privé gerelateerde situaties.

Belangrijke websites

RIVM

Bekijk hier de actuele informatie over het Coronavirus vanuit het ministerie voor Volksgezondheid.

Ga naar het RIVM

RIVM Thuiszorg

Vragen en antwoorden specifiek voor thuiszorg staan hier vermeldt.

Ga naar RIVM Thuiszorg

Hygiëneadviezen thuiszorg

Het RIVM heeft speciale hygiëneadviezen opgesteld voor de thuiszorg. Bekijk ze hier.

Ga naar de hygiëne pagina

GGD HvB

Lees hier informatie vanuit de GGD Hart voor Brabant.

Ga naar GGD HvB

Informatielijn

Voor vragen kunt u altijd terecht bij de landelijke informatielijn vanuit het RIVM.

0800 – 1351

Veiligheid van onze zorgverleners

Ook in tijden van het Coronavirus staan jullie volop voor ons klaar. Samen staan wij sterk in deze moeilijke periode! In deze onzekere tijd met de huidige Corona-actualiteiten is het vanzelfsprekend dat u ook nadenkt over de veiligheid van uw eigen werkzaamheden als thuiszorgverlener. Hieronder hebben wij enkele feiten opgesomd waardoor u als zorgverlener geruststellend uw werk bij Standby thuiszorg kan voortzetten (mits u natuurlijk geen griepverschijnselen heeft).

Thuissituatie

U bezoekt uw cliënten in hun thuissituatie en niet in een intramurale setting.

Geen routes

U bezoekt slechts enkele cliënten per dag (soms zelfs maar 1 cliënt indien 24-uurszorg) waardoor u uw contacten beperkt. Dit is niet het geval als u als zorgverlener in routes rijdt (deze werkmethode hanteren wij nooit).

Weinig sociale contacten

De meeste cliënten zijn voornamelijk thuis en zijn dus weinig in contact geweest met anderen.

Wij hopen u hiermee te doen beseffen dat werken voor Standby thuiszorg relatief beperkte risico’s heeft (nogmaals; dit geldt alleen als u geen griepverschijnselen heeft).