Alles over het Coronavirus

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op

Informatie

Wij van Standby thuiszorg vinden het van groot belang om u van juiste informatie te voorzien over het Coronavirus. Met deze pagina houden wij u op de hoogte van organisatorische en landelijke ontwikkelingen. Ook vindt u op deze pagina antwoorden op vragen die u wellicht heeft en waar u terecht kunt bij klachten en/of andere vragen.

Onze brancheorganisatie staat in nauw contact met het RIVM en houdt ons ook continu op de hoogte van de ontwikkelingen.

Thuiszorg

Vanaf 1 juni geldt:

 • Iedereen in heel Nederland met één of meer van onderstaande klachten moet thuisblijven.
 • Iedereen met dergelijke klachten die passen bij het nieuwe coronavirus kan zich laten testen. Het is van groot belang dat zorgmedewerkers zich bij klachten direct laten testen.*
 • Totdat de testuitslag bekend is blijft de persoon met klachten thuis. Als deze persoon koorts en/of benauwdheid heeft, dan moeten ook alle huisgenoten thuisblijven tot na de testuitslag.

* Voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis geldt dat zij zich kunnen aanmelden via Rijksoverheid.nl.

De symptomen passend bij COVID-19 zijn:

 • verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, en/of
 • hoesten en/of
 • benauwdheid en/of
 • verhoging of koorts en/of
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak.

Als testuitslag bekend is:

 • Indien de test negatief is: mag een zorgmedewerker met milde klachten (in ieder geval geen koorts) weer aan het werk met algemene hygiënemaatregelen.
 • Indien de test positief is: volgt bron-en contactopsporing door de GGD. Iedereen in het huishouden blijft tot 2 weken na het laatste contact thuis. De positief geteste zorgmedewerker blijft thuis tot minimaal 7 dagen na de start van de symptomen1 EN 48 uur koortsvrij2 EN ten minste 24 uur symptoomvrij3.
 1. Start symptomen = ook wel de eerste ziektedag. Indien deze niet bekend is kan de datum van de monsterafname genomen worden.
 2. Koortsvrij = temperatuur onder de 38 graden, zonder koortsremmende medicatie.
 3. Symptoomvrij van COVID-19 = geen koorts, geen diarree, geen spierpijn, geen keelpijn, geen benauwdheid, geen neusverkoudheid. Symptomen zoals door patiënt en/of behandelaar herkenbaar bij hooikoorts, astma, chronische hoest om andere redenen vallen niet onder symptomen van COVID-19. Moeheid, anosmie, dysgeusie en postvirale hoest spelen geen rol bij de definitie van symptoomvrij. Deze klachten kunnen een paar dagen tot weken langer aanhouden, zoals bekend is bij andere virale verwekkers, zonder dat nog sprake is van besmettelijkheid.

Wat te doen als een huisgenoot of nauw contact** van een zorgmedewerker positief is of klachten heeft?
** Zie voor de definities en meer informatie het Protocol Bron-en contactonderzoek.

Zorgmedewerker (zonder klachten) met positief geteste huisgenoot:

Als een zorgmedewerker huisgenoot is van iemand die positief getest is voor COVID-19, moet deze zorgmedewerker thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact. Alleen in uitzonderingssituaties kan hier van afgeweken worden in overleg met de bedrijfsarts of de GGD. Dit geldt wanneer de situatie ontstaat van dreigende krapte in personeel en uiteraard alleen als de medewerker geen klachten heeft. De medewerker mag dan ingezet worden mits een chirurgisch mondneusmasker type II wordt gedragen en handschoenen. Deze zorgmedewerker krijgt heldere instructies over het vroegtijdig signaleren van gezondheidsklachten en wordt bij voorkeur niet ingezet voor zorg van de meest kwetsbaren binnen de instelling.

Zorgmedewerker (zonder klachten) met positief getest nauw contact:

Als een zorgmedewerker nauw contact (maar geen huisgenoot) is van iemand die positief getest is voor COVID-19, mag de zorgmedewerker werken. De zorgmedewerker draagt, tot 14 dagen na het laatste contact, tijdens het werk een chirurgisch mondneusmasker type II en handschoenen. Deze zorgmedewerker krijgt heldere instructies over het vroegtijdig signaleren van gezondheidsklachten en wordt bij voorkeur niet ingezet voor zorg van de meest kwetsbaren binnen de instelling.

Zorgmedewerker (zonder klachten) met huisgenoot met luchtwegklachten, koorts en/of benauwdheid:

Als een zorgmedewerker huisgenoot is van iemand met luchtwegklachten, koorts en/of benauwdheid mag de zorgmedewerker werken. De zorgmedewerker draagt, totdat de testuitslag van de huisgenoot bekend is, tijdens het werk een chirurgisch mondneusmasker type II en handschoenen. Deze zorgmedewerker krijgt heldere instructies over het vroegtijdig signaleren van gezondheidsklachten en wordt bij voorkeur niet ingezet voor zorg van de meest kwetsbaren binnen de instelling.

zorgmedewerker (zonder klachten)
met een
beleid voor zorgmedewerker voorwaarden
positief geteste huisgenoot thuisblijven tot 14 dagen na het laatste contact***
positief getest nauw contact kan werken tot 14 dagen na laatste contact dient zorgmedewerker PBM**** te gebruiken
huisgenoot met luchtwegklachten en koorts en/of benauwdheid kan werken tot testuitslag van huisgenoot bekend is dient zorgmedewerker PBM**** te gebruiken

*** In uitzonderingssituaties kan de zorgmedewerker werken, in overleg met Standby, met gebruik van PBM****
**** PBM bestaat uit chirurgisch mondneusmasker type II en wegwerphandschoenen

Zorgmedewerkers die persoonsbeschermende middelen hebben gebruikt tijdens de verzorging van een patiënt met COVID-19, worden niet als contact geïncludeerd in het contactonderzoek.

Zorgmedewerkers en leraren krijgen tijdelijk prioriteit bij de coronatesten. Het gaat om een tijdelijke maatregel omdat er te weinig testcapaciteit is.

Lees hier de voorwaarden en details op de Rijksoverheid website.

Voldoe jij aan de voorwaarden? Bel dan het speciale landelijke coronatest prioriteitsnummer van de GGD: 0800 – 8101.

Zie bovenstaande vraag: “wat is het beleid voor testen van zelfstandige thuiszorgmedewerkers?”

Voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis geldt dat zij zich kunnen aanmelden via Rijksoverheid.nl. Klik op de link van de Rijksoverheid voor meer informatie over de testlocaties. 

Zie het antwoord onder bovenstaande vraag “Wat is het beleid van Standby thuiszorg bij een (mogelijke) corona besmetting voor zowel zorgverlener als cliënt?”.

Ja, uw ingeplande zorgmoment gewoon doorgaan. Wanneer een zorgmoment toch niet door kan gaan, nemen wij contact met u op.

Pas de standaard hygiënemaatregelen toe. Werk hierbij volgens de ‘veilige vijf’. Pas regelmatig en op de juiste momenten handhygiëne toe. Als u moet hoesten of niezen doe dit dan in uw elleboog, of in een papieren zakdoek.

Bij quarantaine is een besmetting mogelijk, maar heeft de cliënt (nog) geen ziekteverschijnselen. Iemand gaat in quarantaine tot de incubatietijd van 14 dagen is verlopen. De cliënt dient hierbij dagelijks de lichaamstemperatuur te meten. Werk volgens ‘de veilige vijf’.

Als een patiënt met COVID-19 in thuisisolatie zit en huisgenoten heeft, zijn er extra maatregelen om te voorkomen dat de huisgenoten ziek worden. Dit wordt bereikt door de zieke in een eigen ruimte te laten verblijven, veelal de slaapkamer, en de huisgenoten elders. De patiënt draagt een chirurgisch mondneusmasker wanneer deze de kamer verlaat en andere gemeenschappelijke ruimtes in de woning betreedt indien daar huisgenoten aanwezig zijn. Bij voorkeur is de patiënt echter niet in een gemeenschappelijke ruimte op het moment dat er huisgenoten aanwezig zijn.
Voor de thuiszorgmedewerker is er geen verschil in handelen bij thuisisolatie met of zonder huisgenoten. Pas de normale hygiëneregels toe en gebruik de genoemde persoonlijke beschermingsmiddelen zowel in de ruimtes waar de patiënt verblijft als waar de huisgenoten verblijven.

Als de cliënt in quarantaine zit of als patiënt in thuisisolatie zit zonder huisgenoten, reinig dan huishoudelijk zoals in een normale situatie. Bij het reinigen worden zoveel virussen weggehaald dat de kans op besmetting heel klein wordt. Gebruik handschoenen en pas na uittrekken van de handschoenen handhygiëne toe.
Als de patiënt in thuisisolatie zit en er wel andere huisgenoten zijn, moeten na het bovenstaande ook de contactpunten, zoals deurkrukken en de toiletbediening, extra gereinigd worden met huishoudbleek (de gebruikelijke concentratie is 40.000 ppm parts per million   chloor in een fles). Maak hiervoor een verse oplossing in de verhouding van 250 ml bleekmiddel op 10 liter water. Alcohol met een minimale concentratie van 70% is ook effectief. Gebruik bij reiniging altijd wegwerphandschoenen en pas na de schoonmaak handhygiëne toe.

Algemeen

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over het (algemene) beleid om mensen te testen op het coronavirus.

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door iemand zonder deze klachten een kleine rol te spelen. Het virus gaat van de een naar de ander door te hoesten of te niezen, via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij hoest en/of niest en hoe meer virus hij kan verspreiden. Als iemand nog niet ziek is en nog niet hoest of niest, zal hij daarom ook nog niet besmettelijk zijn voor anderen.

Probeer te voorkomen dat u virussen krijgt of aan anderen geeft:

 • Was je handen regelmatig met zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden

Bekijk de instructie

Nee, alleen bij hoge koorts of toenemende benauwdheid moet u contact opnemen met de huisarts.

 1. Zorg dat uw handen droog zijn. Vocht maakt het desinfecterende middel dunner. Daardoor werkt het veel minder.
 2. Neem zo veel handalcohol dat het kuiltje van uw hand vol is.
 3. Wrijf uw handen hier helemaal mee in. Ook uw duimen, vingertoppen, polsen en de huid tussen uw vingers.
 4. Blijf het middel uitwrijven tot alles is opgedroogd. Pas dan zijn de ziekteverwekkers gedood.

Was of ontsmet uw handen zoals in de figuur. Vergeet uw polsen niet!

Probeer zo veel mogelijk uw handen te reinigen met zeep. Hier is een handige poster voor opgesteld.

Bekijk de poster

Ja. Je kan haar bereiken via het e-mailadres [email protected] en via 088-0180200. Alles is bespreekbaar. 

Voel de vrijheid om laagdrempelig contact met ons op te nemen. De onderwerpen kunnen variëren van financiële onzekerheden tot privé gerelateerde situaties.

Belangrijke websites

RIVM

Bekijk hier de actuele informatie over het Coronavirus vanuit het ministerie voor Volksgezondheid.

Ga naar het RIVM

RIVM Thuiszorg

Vragen en antwoorden specifiek voor thuiszorg staan hier vermeldt.

Ga naar RIVM Thuiszorg

Hygiëneadviezen thuiszorg

Het RIVM heeft speciale hygiëneadviezen opgesteld voor de thuiszorg. Bekijk ze hier.

Ga naar de hygiëne pagina

GGD HvB

Lees hier informatie vanuit de GGD Hart voor Brabant.

Ga naar GGD HvB

Informatielijn

Voor vragen kunt u altijd terecht bij de landelijke informatielijn vanuit het RIVM.

0800 – 1351

Veiligheid van onze zorgverleners

Ook in tijden van het Coronavirus staan jullie volop voor ons klaar. Samen staan wij sterk in deze moeilijke periode! In deze onzekere tijd met de huidige Corona-actualiteiten is het vanzelfsprekend dat u ook nadenkt over de veiligheid van uw eigen werkzaamheden als thuiszorgverlener. Hieronder hebben wij enkele feiten opgesomd waardoor u als zorgverlener geruststellend uw werk bij Standby thuiszorg kan voortzetten (mits u natuurlijk geen griepverschijnselen heeft).

Thuissituatie

U bezoekt uw cliënten in hun thuissituatie en niet in een intramurale setting.

Geen routes

U bezoekt slechts enkele cliënten per dag (soms zelfs maar 1 cliënt indien 24-uurszorg) waardoor u uw contacten beperkt. Dit is niet het geval als u als zorgverlener in routes rijdt (deze werkmethode hanteren wij nooit).

Weinig sociale contacten

De meeste cliënten zijn voornamelijk thuis en zijn dus weinig in contact geweest met anderen.

Wij hopen u hiermee te doen beseffen dat werken voor Standby thuiszorg relatief beperkte risico’s heeft (nogmaals; dit geldt alleen als u geen griepverschijnselen heeft).