Alles over het Coronavirus

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op

Informatie

Wij van Standby thuiszorg vinden het van groot belang om u van juiste informatie te voorzien over het Coronavirus. Met deze pagina houden wij u op de hoogte van organisatorische en landelijke ontwikkelingen. Ook vindt u op deze pagina antwoorden op vragen die u wellicht heeft en waar u terecht kunt bij klachten en/of andere vragen.

Onze brancheorganisatie staat in nauw contact met het RIVM en houdt ons ook continu op de hoogte van de ontwikkelingen.

Thuiszorg

Naar aanleiding van de besluitvorming over de avondklok informeren we je wat je moet doen als je tijdens deze uren voor Standby aan het werk gaat. Het is de bedoeling dat iedereen van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Uiteraard is het verlenen van zorg een geldige reden.

Werken tijdens avondkloktijden

Sta je ingepland tijdens de avondklokuren? Vul dan het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ en de ‘Werkgeversverklaring avondklok’ in. Bij het formulier ‘Eigen Verklaring avondklok’ kun je aankruisen dat je moet werken. Bij de werkgeversverklaring vul je vervolgens zowel het werkgevers- als het werknemersdeel in. Omdat jij als zelfstandige werkt, ben je zelf formeel ook de werkgever. Bij het werkgeversdeel in de werkgeversverklaring kun je dan invullen dat je als ZZP’er werkt voor Standby Zorg, Kastanjelaan 6, 5283 WE Boxtel, 088-0180200.

Vind je het prettig om extra informatie bij de hand te hebben? Maak dan gerust een uitdraai van jouw rooster in CareAssist.

Je kunt de formulieren uitprinten, maar je mag eventueel ook de ingevulde verklaringen op je telefoon laten zien. De formulieren zijn beschikbaar op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/formulieren-avondklok.

Specifieke informatie voor ZZP’ers over dit onderwerp vind je op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/voor-werk-buiten-tijdens-avondklok-werkgeversverklaring.

Je moet van deze formulieren gebruik maken. Het is niet de bedoeling dat je een eigen formulier maakt. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor eventuele wijzigingen.

Vanaf 1 juni geldt:

 • Iedereen in heel Nederland met één of meer symptomen passend bij COVID-19 moet thuisblijven.
 • Iedereen met dergelijke klachten die passen bij het nieuwe coronavirus kan zich laten testen.
 • Totdat de testuitslag bekend is, moet de persoon met klachten thuisblijven. Als deze persoon koorts en/of benauwdheid heeft, dan moeten ook alle huisgenoten thuisblijven tot na de testuitslag.

De symptomen passend bij COVID-19 zijn:

 • verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn; en/of
 • hoesten; en/of
 • benauwdheid; en/of
 • verhoging of koorts; en/of
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak.

Testbeleid zorgmedewerkers

Het is van groot belang dat zorgmedewerkers (en hun huisgenoten) zich bij klachten direct laten testen.

Zorgmedewerkers

 • met klachten die passen bij corona; én
 • die onmisbaar zijn voor de (directe) patiëntenzorg en continuïteit van die zorg (dit geldt ook voor laboratoriumpersoneel); én
 • die niet vervangen kunnen worden door een collega,

kunnen zich met voorrang laten testen. Zij kunnen zich aanmelden via Rijksoverheid. Hier is ook informatie opgenomen over welke zorgberoepen wel en welke beroepen niet in aanmerking komen voor testen met prioriteit.

Als testuitslag bekend is:

 • Indien de test negatief is, mag een zorgmedewerker met milde klachten (in ieder geval geen koorts) weer aan het werk met algemene hygiënemaatregelen. Dit geldt niet als de geteste medewerker in quarantaine is, dan moet de quarantaineperiode afgemaakt worden.
 • Indien de test positief is, volgt bron-en contactopsporing door de GGD. Iedereen in het huishouden blijft tot 10 dagen na het laatste contact thuis. De positief geteste zorgmedewerker blijft thuis tot minimaal 7 dagen na de start van de symptomen1 EN 48 uur koortsvrijEN ten minste 24 uur symptoomvrij3.
 1. Start symptomen = ook wel de eerste ziektedag. Indien deze niet bekend is kan de datum van de monsterafname genomen worden.
 2. Koortsvrij = temperatuur onder de 38 graden, zonder koortsremmende medicatie.
 3. Symptoomvrij van COVID-19 = geen koorts, geen diarree, geen spierpijn, geen keelpijn, geen benauwdheid, geen neusverkoudheid. Symptomen zoals door patiënt en/of behandelaar herkenbaar bij hooikoorts, astma, chronische hoest om andere redenen vallen niet onder symptomen van COVID-19. Moeheid, anosmie, dysgeusie en postvirale hoest spelen geen rol bij de definitie van symptoomvrij. Deze klachten kunnen een paar dagen tot weken langer aanhouden, zoals bekend is bij andere virale verwekkers, zonder dat nog sprake is van besmettelijkheid.

Testen zonder klachten

Voor een beperkte groep mensen met een hoog risico gelden vanaf 1 december andere adviezen: wie 5 dagen in quarantaine zit (na het laatste contact met iemand met COVID-19) kan zich dan laten testen. Van de contacten die klachten kregen, kreeg 97% van hen binnen 7 dagen klachten. Het virus kan met een PCR-test 1 à 2 dagen voordat de klachten beginnen al gevonden worden.

Zorgmedewerkers en leraren krijgen tijdelijk prioriteit bij de coronatesten. Het gaat om een tijdelijke maatregel omdat er te weinig testcapaciteit is.

Lees hier de voorwaarden en details op de Rijksoverheid website.

Voldoe jij aan de voorwaarden? Bel dan het speciale landelijke coronatest prioriteitsnummer van de GGD: 0800 – 8101.

Zie bovenstaande vraag: “wat is het beleid voor testen van zelfstandige thuiszorgmedewerkers?”

Voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis geldt dat zij zich kunnen aanmelden via Rijksoverheid.nl. Klik op de link van de Rijksoverheid voor meer informatie over de testlocaties. 

Nee, u bent niet verplicht een mondkapje te dragen. Het dragen van een mondkapje is mogelijk wanneer u als zorgverlener op basis van uw professionele inzicht en ervaring dit nodig acht. De mondkapjes zijn verkrijgbaar via de relatiebeheerders. Neem hiervoor contact op met de desbetreffende relatiebeheerder.

Bekijk hier uitgangspunt van de beroepsvereniging V&VN: https://www.venvn.nl/nieuws/veiligheid-voorop-ja-tenzij-uitgangspunt-bij-gebruik-mondmaskers/.

Let op: wanneer er sprake is van verdenking of besmetting van het COVID-19 virus, dan worden de protocollen aangehouden zoals hieronder omschreven.

Zie het antwoord onder bovenstaande vraag “Wat is het beleid van Standby thuiszorg bij een (mogelijke) corona besmetting voor zowel zorgverlener als cliënt?”.

Ja, uw ingeplande zorgmoment gewoon doorgaan. Wanneer een zorgmoment toch niet door kan gaan, nemen wij contact met u op.

Pas de standaard hygiënemaatregelen toe. Werk hierbij volgens de ‘veilige vijf’. Pas regelmatig en op de juiste momenten handhygiëne toe. Als u moet hoesten of niezen doe dit dan in uw elleboog, of in een papieren zakdoek.

Bij quarantaine is een besmetting mogelijk, maar heeft de cliënt (nog) geen ziekteverschijnselen. Iemand gaat in quarantaine tot de incubatietijd van 14 dagen is verlopen. De cliënt dient hierbij dagelijks de lichaamstemperatuur te meten. Werk volgens ‘de veilige vijf’.

Als een patiënt met COVID-19 in thuisisolatie zit en huisgenoten heeft, zijn er extra maatregelen om te voorkomen dat de huisgenoten ziek worden. Dit wordt bereikt door de zieke in een eigen ruimte te laten verblijven, veelal de slaapkamer, en de huisgenoten elders. De patiënt draagt een chirurgisch mondneusmasker wanneer deze de kamer verlaat en andere gemeenschappelijke ruimtes in de woning betreedt indien daar huisgenoten aanwezig zijn. Bij voorkeur is de patiënt echter niet in een gemeenschappelijke ruimte op het moment dat er huisgenoten aanwezig zijn.
Voor de thuiszorgmedewerker is er geen verschil in handelen bij thuisisolatie met of zonder huisgenoten. Pas de normale hygiëneregels toe en gebruik de genoemde persoonlijke beschermingsmiddelen zowel in de ruimtes waar de patiënt verblijft als waar de huisgenoten verblijven.

Als de cliënt in quarantaine zit of als patiënt in thuisisolatie zit zonder huisgenoten, reinig dan huishoudelijk zoals in een normale situatie. Bij het reinigen worden zoveel virussen weggehaald dat de kans op besmetting heel klein wordt. Gebruik handschoenen en pas na uittrekken van de handschoenen handhygiëne toe.
Als de patiënt in thuisisolatie zit en er wel andere huisgenoten zijn, moeten na het bovenstaande ook de contactpunten, zoals deurkrukken en de toiletbediening, extra gereinigd worden met huishoudbleek (de gebruikelijke concentratie is 40.000 ppm parts per million   chloor in een fles). Maak hiervoor een verse oplossing in de verhouding van 250 ml bleekmiddel op 10 liter water. Alcohol met een minimale concentratie van 70% is ook effectief. Gebruik bij reiniging altijd wegwerphandschoenen en pas na de schoonmaak handhygiëne toe.

Algemeen

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over het (algemene) beleid om mensen te testen op het coronavirus.

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door iemand zonder deze klachten een kleine rol te spelen. Het virus gaat van de een naar de ander door te hoesten of te niezen, via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij hoest en/of niest en hoe meer virus hij kan verspreiden. Als iemand nog niet ziek is en nog niet hoest of niest, zal hij daarom ook nog niet besmettelijk zijn voor anderen.

Probeer te voorkomen dat u virussen krijgt of aan anderen geeft:

 • Was je handen regelmatig met zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden

Bekijk de instructie

Nee, alleen bij hoge koorts of toenemende benauwdheid moet u contact opnemen met de huisarts.

 1. Zorg dat uw handen droog zijn. Vocht maakt het desinfecterende middel dunner. Daardoor werkt het veel minder.
 2. Neem zo veel handalcohol dat het kuiltje van uw hand vol is.
 3. Wrijf uw handen hier helemaal mee in. Ook uw duimen, vingertoppen, polsen en de huid tussen uw vingers.
 4. Blijf het middel uitwrijven tot alles is opgedroogd. Pas dan zijn de ziekteverwekkers gedood.

Was of ontsmet uw handen zoals in de figuur. Vergeet uw polsen niet!

Probeer zo veel mogelijk uw handen te reinigen met zeep. Hier is een handige poster voor opgesteld.

Bekijk de poster

Ja. Je kan haar bereiken via het e-mailadres [email protected] en via 088-0180200. Alles is bespreekbaar. 

Voel de vrijheid om laagdrempelig contact met ons op te nemen. De onderwerpen kunnen variëren van financiële onzekerheden tot privé gerelateerde situaties.

Bekijk hier de webpagina waarin omschrijven wordt hoe u de bonus voor het zorgmedewerkers kunt aanvragen.

Belangrijke websites

RIVM

Bekijk hier de actuele informatie over het Coronavirus vanuit het ministerie voor Volksgezondheid.

Ga naar het RIVM

RIVM Thuiszorg

Vragen en antwoorden specifiek voor thuiszorg staan hier vermeldt.

Ga naar RIVM Thuiszorg

Hygiëneadviezen thuiszorg

Het RIVM heeft speciale hygiëneadviezen opgesteld voor de thuiszorg. Bekijk ze hier.

Ga naar de hygiëne pagina

GGD HvB

Lees hier informatie vanuit de GGD Hart voor Brabant.

Ga naar GGD HvB

Informatielijn

Voor vragen kunt u altijd terecht bij de landelijke informatielijn vanuit het RIVM.

0800 – 1351

Veiligheid van onze zorgverleners

Ook in tijden van het Coronavirus staan jullie volop voor ons klaar. Samen staan wij sterk in deze moeilijke periode! In deze onzekere tijd met de huidige Corona-actualiteiten is het vanzelfsprekend dat u ook nadenkt over de veiligheid van uw eigen werkzaamheden als thuiszorgverlener. Hieronder hebben wij enkele feiten opgesomd waardoor u als zorgverlener geruststellend uw werk bij Standby thuiszorg kan voortzetten (mits u natuurlijk geen griepverschijnselen heeft).

Thuissituatie

U bezoekt uw cliënten in hun thuissituatie en niet in een intramurale setting.

Geen routes

U bezoekt slechts enkele cliënten per dag (soms zelfs maar 1 cliënt indien 24-uurszorg) waardoor u uw contacten beperkt. Dit is niet het geval als u als zorgverlener in routes rijdt (deze werkmethode hanteren wij nooit).

Weinig sociale contacten

De meeste cliënten zijn voornamelijk thuis en zijn dus weinig in contact geweest met anderen.

Wij hopen u hiermee te doen beseffen dat werken voor Standby thuiszorg relatief beperkte risico’s heeft (nogmaals; dit geldt alleen als u geen griepverschijnselen heeft).